21.2 C
Budapest

Díszpolgári cím lokálpatriotizmusért

A Betyársereg kanizsai klánja örömmel értesült a hírről, miszerint Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése Schless István lokálpatriótának és hazafinak szülővárosához való kötődéséért, lokálpatriotizmusáért – posztumusz – a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” címet adományozza.

Különösen nagy büszkeség ez számunkra, hisz Schless István családjával jó kapcsolatot ápolunk, testvérének dédunokája gyerekkori barátunk.

Schless István Ausztriában, majd Németországban élő, ám Nagykanizsát mindig a szívében őrző Európa-hírű feltaláló volt, aki több ízben is megajándékozta szülővárosát.

A legfontosabb ajándéka az Eötvös téren – újra – álló monumentális, tíz és fél méter magas Nagy-Magyarország emlékmű, mely a maga korában, 1934-ben olyan jelentős újdonságnak számított, hogy a világ bármely nyugati nagyvárosának dicsőségére szolgált volna.

A szobor felállítására szánt 25.000 pengőt a hazájához való hűséges ragaszkodása jeléül ajándékozta  városunknak Schless István.

A szigorú kiállású alkotás témája: Hungária, ősmagyar harcos, magyar földműves, gyermekét tartó anya, kiknek allegorikus alakjai alatt megtalálható felfaragva az összes vármegye címere, mind a 63 címerpajzs, az elcsatoltak üresen hagyva, a félig elcsatoltak pedig félig üresen hagyva.

2001-ben állították helyre az emlékművet, amely a XX. század második felének rémkorszaka alatt nem kerülhette el a sorsát, a kommunisták ledöntötték, majd 1952-ben egy gödörbe ásták el a talapzat mellett. A restaurálást követően 2001. augusztus 12-én lett újra felavatva. Az ünnepségen sokezer kanizsai vett részt. A szobor azóta is számtalan megemlékezés és ünnepség helyszíne.

Betyársereg

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink