24.7 C
Budapest

Egy hely, ahol egyesül a hagyomány tisztelete és a szórakozás – Jurta Korcsma

Szeredai Farkas Zoltán a Jurta Korcsma tulajdonosa segít nekünk jobban megismerni egy olyan szórakozóhelyet, amely értéket is próbál közvetíteni a nemzeti oldal számára.

251707_354322727989891_1627314229_n

Mikor nyitottátok a Jurtát és hogyan jött az ötlet, hogy egy ilyen kulturális szórakozóhelyet üzemeltessetek?

2011 december 6-án nyitottunk meg. Hiánynak éreztem, hogy csak rendezvényeken lehet beülni egy jurtába. Feleségemmel és testvéremmel gondolkodtunk rajta, hogy hogyan tudunk létrehozni egy olyat, ami legalább imitálja ezt a hangulatot. Lényegében így sikerült, de folyamatosan szépítjük, fejlesztjük. A kérdésedben megemlítetted, hogy kulturális szórakozóhely, mi úgy mondjuk, hogy kulturkocsma. Ezt a kifejezést valóban szeretnénk a későbbiekben megvalósítani a Jurtában, rendezvényekkel, előadásokkal és előadóművészek meghívásával. Az egyik ilyen alkalom volt, amikor a 30 éves skinhead mozgalomról készült könyvet nálunk mutatták be. Előadóművészként többek között Varga B. Tamás is ellátogatott már több ízben hozzánk színvonalas műsorával. Amennyiben látjuk az érdeklődést úgy szeretnénk  a jövőben előadássorozatot is elindítani a rovásírásról, őstörténetről és sok másról, ami a tudásunkat építheti a lelket szépítheti.

Milyen különlegességekkel várjátok a vendégeket?

Fő vonulatunk most már egy éve a kézműves sörök, amiből próbálunk minél többet tartani, sajnos csak palackozott formában, mert a csapolt sörrel le vagyunk kötve a sörgyárral. Kézműves söreink teljesen magyar gyártóktól származnak.

10418942_862890373725242_7138285463017672028_n
Varga B. Tamás koncertje a Jurtában

Természetesen a pálinka elmaradhatatlan ezért tartjuk az ÁRPÁD és a SZICSEK pálinkafőzde termékeit.

Ezen kívül tervben van még egy konyha megnyitása is, így a későbbiekben ételt is felszolgálnánk vendégeinknek, itt is figyelve a hagyományos magyar ízekre olyan ételekkel, amiket jelenleg szinte csak rendezvényeken lehet kóstolni.

Különlegességként még megemlíteném belső terünket. Bútorainkat és az egész berendezést székely asztalos barátommal Györgypál Imrével készítettük, a kiegészítőket többek között Nyers Csaba barátomtól kaptuk így próbáltunk egyedi, bensőséges hangulatot létrehozni. Jelenleg a bejárat felújításán dolgozunk, melyből az előtető szép, saját kezűleg faragott jurtakarika tartó oszlopokkal már látható.

539498_354351807986983_1363635494_n

Hol található pontosan a Jurta? Hogyan lehet megközelíteni és milyen nyitva tartással várjátok a vendégeket?

Budapesten vagyunk megtalálhatók a Thököly út 95. szám alatt. Egy helyi rendelet miatt, amely korlátozza a nyitva tartásunkat, jelenleg hétfőtől-csütörtökig, 10-23 óráig, pénteken 10-01 óráig, szombaton 12-01 óráig és vasárnap 14-23 óráig érhetik el a Jurtát az érdeklődők. Természetesen, ha van, rá igény ezeken az időpontokon tudunk változtatni.

A Betyársereg honlapján eddig megjelent interjúinkban egy kicsit mindig próbáljuk megismertetni beszélgetőtársunkat is olvasóinkkal. Hogyan kerültél a nemzeti oldalra?

Hát a történelem iránti érdeklődésem adta meg talán a lökést. Az iskolában nem szerettem ezt a tantárgyat, mert valószínűleg már éreztem, hogy ott nem igazán a tényeket tanítják, főleg nem őstörténetünkről. Valahogy ösztönből tudtam, hogy hülyeséget tanulok a suliban. Ahogy kezdtem utánajárni a dolgoknak, úgy nyílott ki a szemem egyre jobban. A másik az, hogy van két nagyobb gyermekem és a lányom kezdett el 2004-2005 környékén érdeklődni a téma iránt és akkor mondom itt az idő, uzsgyi neki, ha a gyerek kérdez, akkor nekem tudni kéne válaszolni.

218019_354354181320079_332269663_n

2006 óta Erdélyt is többször megjártam elmentem az EMI tábor rendezvényeire és hatalmas lökést kaptam az ottani hangulattól a koncertektől az előadásoktól.

Főleg az őstörténet fogott meg. Badiny Jós Ferenc munkáival kezdtem az olvasást. Sokan szeretik, sokan nem, én vele sok mindenben egyet tudok érteni. Meg annak idején még, visszatérve a skinhead mozgalomra, én is mozogtam ebben a körben. Nem voltam én olyan ismert figura köztük, de, mint békásmegyeri gyerek, már ott valamilyen szinten – bár most már csak fiatalkori lázadásnak fogom fel – megjelent a nemzeti érzelem.  Nálam, mint sok más hasonló gondolkodású fiatalnál volt egy punk, egy skinhead korszak aztán jött a család. Elég korán nősültem, de szerencsére azóta is kitartunk egymás mellett. Van egy 23 éves lányom és egy 21 éves fiam. Ők jelenleg tanulnak, ezért nem nagyon tudnak besegíteni a Jurtában. A fiam jelenleg vendéglátás-turizmus szakon okosodik, így őbenne megvan, hogy ilyen vonalon megy majd tovább. A lányom magyar-történelem szakon tanul a Károli Gáspár Református Egyetemen.

561572_354352921320205_657274687_n

A fővárosban máshol is találhatók ilyen nemzeti-kulturális helyek, mint Jurta?

Van a Polgári Mulató nevű szórakozóhely. Ők most nyitottak és egy ismerősöm csinálja. Én ugyan még nem jártam náluk, de állítólag jó hely és remek kezdeményezés. Nevében benne van, hogy más jellegű, mint a Jurta de ugyan úgy magyar. Többek között táncházakat, vásárokat rendeznek.

Hogyan érhetnek el titeket az érdeklődők?

Jelenleg a Facebook-on vagyunk elérhetőek Jurta Korcsma néven. Honlapunk még nincsen, de elvileg folyamatban van a fejlesztése.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink