11 C
Budapest

Háború: az egykori román államfő bejelentette, hogy az „igazi Románia a Tiszáig terjed”

Diplomáciai háborút indítana a volt román államfő: a bukaresti magyar nagykövet kiutasítását és a budapesti román nagykövet hazahívását javasolja Traian Basescu „egyedüli méltó válaszként arra a sértésre”, hogy a külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől.

romanfo_1

A december 11-i választásokon pártja szenátorjelöltjeként induló politikus közösségi oldalán pénteken tette közzé a bejegyzését. Kirohanását követői közül többen a választási kampánynak tulajdonították és a szélsőségesen nacionalista pártvezér, a tavaly elhunyt Vadim Tudor stílusához hasonlították.

Az egykori államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) a felmérések szerint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb határán billeg. Basescu azzal magyarázta az elnöksége idején elképzelhetetlen hangvételt, hogy

most már szabadon beszélhet máskülönben Budapesten nem fogják megérteni, hogy az igazi Románia a Tiszáig terjed.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

(AlfaHír)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink