9.4 C
Budapest

Máris lépett az új olasz kormány: nem engedik partra szállni a “menekülteket” a szállító hajókról

Hatalmas felháborodást keltett a “jogvédők” körében az újonnan felállt olasz kormány döntése, mely értelmében az életerős, felnőtt férfiakat nem engedik partra a “menekültekkel” teli hajókról – derül ki a BBC beszámolójából.

Giorgia Meloni már a kampány során megígérte, egyik kiemelt célja az országot érintő illegális bevándorlás letörése lesz. Hivatalba lépése után így aligha meglepő, hogy az első intézkedések között szerepelt egy rendelet, mely jelentősen megnehezíti a helyünket átvenni igyekvő afrikai tömeg, illetve az őket segítő “civil szervezetek” dolgát.

Hosszú évek óta Olaszország az afrikai illegális migráció egyik kiemelt célpontjának számít. Hivatalos jelentések szerint év eleje óta legalább 85 ezren érkeztek az országba hajón. Így nem csoda, hogy az olasz polgárok elsöprő többsége arra a koalícióra szavazott, mely az illegális bevándorlás felszámolását ígérte.

Meloni egy interjúban kijelentette:

a hajók fedélzetén utazó migránsokért az az ország felelős, ahol a hajót regisztrálták. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter megerősítette: akik nem kiszolgáltatottak, el kell hagyniuk az olasz vizeket, és a lobogó szerinti államnak kell gondoskodnia róluk.

S noha a rendelet meglehetősen felemásra sikeredett, hiszen a felnőtt férfiakon kívül továbbra is beengednek minden jövevényt, még így is alkalmassá vált arra, hogy a liberális média, illetve a migránsokat Európába utaztató “jogvédők” felháborodását kiváltsa.

Felháborodott “jogvédők”
Petra Krischok, az SOS Humanity “menekültekkel” foglalkozó munkatársa menten elpanaszolta az AFP hírügynökségnek az olasz kormány “embertelenségét”. Könnyes szemekkel előadta, mennyire megviselte a hajón utazó “menekülteket” a hír, mely szerint nem léphetnek olasz földre.

Egyikük éppen most kapott idegösszeomlást

– jelentette ki. Aztán a nemzetközi jogra hivatkozva felhívta a figyelmet arra, “a segítségre szoruló emberek partra szállásának megakadályozása ellentétes a nemzetközi joggal”.

Ezen kijelentése azért is érdekes, mivel az olasz kormány ahhoz nem volt elég bátor, hogy teljes megálljt parancsoljon az illegális bevándorlásnak. Mint ahogy fentebb utaltunk rá, csak az életerős férfiakat küldik el, mindenki mást beengednek éppen úgy, mint korábban. Így például a Humanity 1 nevű “német” hajón utazó 179 migránsból 144 szállhatott partra. A betegeket továbbra is az olasz adófizetők pénzéből látják el, ahogyan az ellátmányt is a lakosság pénzéből biztosítják majd.

Jellemző a “jogvédők” arcátlanságára, hogy ők messze nem érik be ennyivel. A Humanity 1 kapitánya kijelentette:

addig nem hajlandó elhagyni a kikötőt, míg minden túlélő partra nem szállt.

Az “SOS Humanity” szerint ezt kívánja meg a “tenger törvénye” is.

A túlélőknek joguk van az egyéni elbíráláshoz, amit csak a szárazföldön lehet elvégezni. Elutasítani 35 ember kérelmét egyszerűen törvénytelen

– írták.

Mint látható, igen korán próbára lesz téve az új olasz kormány egységessége, hiszen már a migráció legapróbb korlátozására irányuló rendelet is olyan nemzetközi össztüzet zúdít az országra, mintha csak tűzparancsot adtak volna ki. A “jogvédők” és bizonyos nemzetközi szervezetek szemében nincs is különbség a kettő között. Reméljük, ez Meloni kormányának is jó lecke lesz, és megtanulják, ezekkel kár finomkodni, hiszen a legkisebb gesztusokat sem értékelik. Mindig és mindent akarnak, mint egy elkényeztetett kisgyerek, aki megszokta, neki nem lehet nemet mondani.

Magyar Jelen

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink