15.9 C
Budapest

Sáskajárás a déli végeken: helyzetjelentés a Betyársereg röszkei tagjától

Mostanában Röszkéről is egyre többet hallani az illegális bevándorlás kapcsán. A gyűjtőpont miatt itt is egyre fokozódik a helyzet, hiszen ezek a menekültek, korántsem békés népek. Sokkal inkább követelőző hordák. Hogy mi is a valós helyzet arról a Betyársereg Röszkén élő tagját kérdeztük. 

DSC_0096

Te a röszkei határátkelő közelében élsz. Mennyire közel élsz a határhoz?

A falu főutcáján lakom, a határ drótakadállyal ellátott szakaszától 500 méterre. Innen a legális határátkelő körülbelül 3 kilométerre van.

Milyen problémákkal szembesültök a hétköznapokon?

A hétköznapok lassan egyhangúvá, és nyugtalanná váltak. A falu utcáin rendszerint felbukkannak, a zöldhatárt, és drótakadályt leküzdő menekültek. Az éjszakák sokszor hangosak, rendőrautók, csaholó kutyák, szirénák hangja. Az ember ügy érzi most magát, mint ha valami bűnözőkkel teli nagyvárosban élne… és talán nem is túlzás ez az érzés, mert a maffiózók a falu kis utcáiban is portyáznak a jó fuvar reményében.

A kapukat zárni kell, mert a biztonságérzet a nullával lett egyenlő.

Ha rendőrautót látnak, beugrálnak a magánházak udvarába, vagy üres házakba mennek be, nem csak a tanyavilágban, de a faluban is.

image
Mennyire agresszívak a migránsok?

Eleinte nem volt jellemző, hogy agresszívak lettek volna, igaz eleinte főként koszovóiak jöttek. A mostani áradat már vegyesebb összetételű. Sok a család, de sok a fiatal életerős férfi is, és egyre szaporodnak az agresszív cselekmények. Rendszeresen járom civilként a határszakaszt, segítem a hatóságok munkáját, és hallok ezt-azt. Titkolózik a média, és hallgat a rendőrségi szóvivő is, de vannak gondok. Most már vonatot dobálnak, és a drótakadály mellett szolgálatot teljesítő rendőröket is dobálják, mindennel, amit találnak. Cukorrépa, kukoricacső, kő, botok, földrög. Repül át minden, amit dobni lehet. Két napja a járőr azt javasolta, vegyem le a láthatósági mellényt, mert ha rendőrnek hisznek, engem is megdobnak. Személyesen is belekeveredtem egy atrocitásba, ahol egyszerűen kést rántott az egyik, és ott éreztem, hogy futni kell, mert nem az látszott, hogy csak fenyegetni akarnak. Itt komoly gondok lesznek.

Pár napja a migránsok kitörtek a gyűjtőpontról, és a faluban a több száz fős tömeg, három órával az illegális határátlépés után demonstrálni kezdett. Vonultak végig a falun, és hol Budapestet, hol Germany-t kiabáltak, nem kis riadalmat okozva ezzel a helyiek között. Számos médiastáb volt jelen a gyűjtőpont körül, de ezt az N1 tévén kívül senki sem akarta felvenni.

Ami még hozzá tartozik a történethez, hogy lassan a faluban minden legénynek két bicskája van, mert eldobálják, a menekültek, ha a rendőrök elfogják őket.

DSC_0135
Megsokasodtak a termények és egyéb anyagi javak elleni bűncselekmények? Fosztogatnak a migránsok?

A legkiemelkedőbb a faluban a kerékpár lopás volt, de a mezőgazdasági területeken komoly károk vannak. A határszakasz közelében lévő kukoricásokat kitaposták, tele szemetelték, ami komoly gond lesz aratáskor. Sokszor letörik a kukoricacsöveket, de el is dobják, értelmetlenül pusztítanak. A földeken széthagynak mindent, hálózsák, ruha, gyógyszerek, mindent eldobálnak, a napraforgótáblák kitaposva. Olyan, mint ha sáskaraj pusztított volna. Szerencsére felénk kevesebb a gyümölcsös, de a határ túloldalán található horgoson mindent felettek, ami az útjukba akadt. Bele sem merek gondolni, mi lesz itt, ha ez télen is így folytatódik. Akkor az erdőket fogják feltüzelni.

Mi a helyzet az embercsempészekkel? A hatóság fellép ellenük?

Az embercsempészek úgy jártak itt eleinte, mint ha mindig is itt éltek volna. Fényes nappal az utcán szedték fel a fuvarokat. A helyiek oda sem mertek nézni, mert leginkább kigyúrt, tagbaszakadt cigányok a sofőrök. Olyat is láttam, aki hétfőn, megbilincselve állt a rendőrautó mellett, csütörtökön meg az én házam előtt vette fel a fuvart. Mostanra a fokozott rendőri jelenlét miatt a faluból kezdenek kiszorulni, és az autópálya mentén található benzinkutakon veszik fel a fuvarokat. mindenki tudja hogy ott vannak, még sem tesz senki semmit. Tegnap éjszaka kint voltam a polgárőrökkel, akik segítettek visszafordítani az autókat, mert csak röszkei lakosoknak engedélyezték a behajtást. Tízből kilenc autóban embercsempész cigányok ültek, így mentek vissza a benzinkutakra, ahol akad fuvar bőven, mert a menekültek számottevő része, egyszerűen elsétál odáig, mielőtt elkapnák őket. Átlag civilként, egyszerűen azt érzem, hogy nagyon magas szinteken is benne vannak ebben, mert pofátlanul pakolnak befelé, és senki nem kérdezi meg tőlük, hogy mi folyik itt.

menekultek20150825roszke

A rendőrség mennyire ura a helyzetnek?

Semennyire.

Sokat beszélek a járőrökkel, rengeteget dolgoznak, kevesen vannak, és eszköztelenek. Egyszerűen nem képesek fizikálisan megvédeni a határt. A menekültek illegálisan belépnek a röszkei vasút mentén, és ha akarnak, odasétálnak a gyűjtőpontra, ami majdnem két kilométer a határtól, ha akarnak sétálnak az autópálya felé, és mehet a taxizás. Itt Röszkén a vasútnál nem védik a határt, egyszerűen be vagy ki lehet sétálni anélkül, hogy gond lenne. A rendőrök végig nézik, de nem tesznek semmit, csak nézik, és gondolom, nem maguktól, hanem egyszerűen ez a parancs.

 cigány embercsempészek a röszkei Agip kútnál - Fotó:  AlfaHír
cigány embercsempészek a röszkei Agip kútnál – Fotó: AlfaHír

A liberálisok is kint vannak, hogy segítsenek?

Jelen vannak, segítenek is, meg a menekültek jogait kérik. Személy szerint fel sem tudom fogni, hogy miért kell egy rendőrrel üvöltözni, mert a földre ülteti a menekült csoportot. Más országokban lelövik az illegális átlépőket, itt a rendőrök vizet, élelmiszert osztanak, de a liberálisoknak ez is kevés. Élelmiszert osztanak a libsik is, külön megjelölve, hogy nem tartalmaz sertést az, amit adnak, de azt nem nézik, hogy a vasút mentén talicska számra van eldobálva az élelmiszer, és a határ túloldalán ellopott gyümölcsük  A külföldi média semmivel sem különb. Stábok sokasága filmezi a besétáló menekülteket, és riportokat készítenek a legesetlenebb családokkal, de azt nem filmezik, ha szinte alakzatban masírozva besétál egy fiatal csoport a legdivatosabb ruhákban, a legmodernebb telefonokkal. Az nem érdekli a médiát. Amit itt a tévécsatornák, fotósok csinálnak, az egyszerű hatásvadászat.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink