16.8 C
Budapest

„Szégyen, amit tettek!” – Sziva Balázs nyílt levele a pécsi egyetem rektorának

A Romantikus Erőszak frontembere azok után üzent közösségi oldalán a pécsi rektornak, hogy az egy mikroszkopikus méretű antifa szervezet levelére azonnal megtiltotta az egyetemi klubnak, hogy helyet adjon a “Hősök örökké élnek!” koncertsorozat pécsi állomásának. A rendezvény célja nem csak a szórakoztatás és a szórakozás, hanem sokkal inkább az emlékezés és az emlékeztetés volt. Alább Sziva Balázs őszinte levele dr. Bódis Józsefnek a Pécsi Tudományegyetem rektorának.


15002417_194362794352005_2675583741783856168_o

Tisztelt Rektor Úr!

A múlt héten felháborodva vettük tudomásul, hogy egy maroknyi, önmagát kimondottan szélsőbaloldaliként és marxistaként meghatározó, magyargyűlölő csoport szedett-vedett feljelentő levelének hatására, két nappal az esemény előtt megakadályozták zenekarunk pécsi koncertjét az Egyetem Jakabhegyi úti kollégiumának klubjában. A rendezvény „A hősök örökké élnek” koncertsorozat részeként valósult volna meg ott és ezen az estén 1956 baranyai hősei, a Mecseki Láthatatlanok előtt tisztelegtünk volna, akik a szabadságharc leverése után még 3 hétig tartották magukat a szovjet hadsereggel szemben a hegyekben. Inkább elképzelni sem akarjuk, hogy ez miben sérthette volna, ahogy önök írják, „a hallgatók, akár a pécsi polgárok vallási, politikai meggyőződését, identitását”

Zenekarunk, a rockzenét magyar népzenei elemekkel ötvöző Romantikus Erőszak, 1994-es megalakulása óta sok száz koncertet adott szerte a Kárpát-medencében. Lemezeink közül hét is felkerült a hivatalos magyar lemezeladási slágerlistákra. Az együttes énekesét Sziva Balázst az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetének megőrzéséért és a fiatal generációkkal való megismertetéséért folytatott munkássága elismeréseként az 1956-os Magyarok Világszövetsége, társszervezeteivel, a Corvin-közi Bajtársi Közösséggel és az 1956-os Pesti Srác Alapítvánnyal egyetértésben ’56-os emlékéremmel tüntette ki 2009-ben. A zenekar magyar dudása Bese Botond a Népművészet Ifjú Mestere díj birtokosa. Lemezfelvételeinken és élő fellépéseinken közreműködött már a Kossuth-díjas ifj. Csoóri Sándor (ex-Muzsikás Együttes), Mogyorósi László (Pannónia, Metró, Mogyorósi Trió), Schuster Lóránt és Sárvári Vilmos (P.Mobil), Mentes Norbert és Gőbl Gábor (Moby Dick), Vedres Joe és Hirlemann Bertalan (Beatrice, Bikini), Sáfár József (P.Box), Móritz Norbert (Hooligans) és Szendrey Zsolt (Action, Zorall). Pályafutásunk során a magyar rockzene olyan nagyjaival játszott együtt a zenekar, mint a Beatrice, a Kormorán, a P. Mobil, a Korál, a Lord, a Mini, a Deák Bill Blues Band, a Rolls Frakció, a P.Box, a Moby Dick, az Action, a Pokolgép, az Ossian, a Kalapács a Road, vagy Waszlavik Gazember László.

Mindezek fényében értetlenül állunk a döntés és az előtt, hogy önök még köszönetet is mondanak azoknak, akik „fasiszta gyilkosoknak” tartják szabadságharcunk hőseit, vagy kiállnak a mártír Pesti Srácokat nagy nyilvánosság előtt gyalázók mellett. Szégyen, hogy a rektori hivatal mindezt a 60. évfordulón, az 1956-os emlékévben, 26 évvel az úgynevezett rendszerváltás után tette…

Üdvözlettel,
a Romantikus Erőszak zenekar

(a fotó Pécsett, a körülmények ellenére egy másik helyszínen mégis megtartott koncerten készült)

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink