12.8 C
Budapest

TBC, rüh, tüdőgyulladás – ezt hozzák az afrikai migránsok

Járványveszély fenyeget azon a hajón, amely hétfő óta vesztegel Catania kikötőjében, csaknem 150 migránssal a fedélzetén. Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója 177 emberrel érkezett a szicíliai városba, és 3 napja csak 29 kiskorúnak engedték meg, hogy leszálljon.

Az olasz kormány szerint Máltának kellene befogadnia a hajón lévőket, mivel augusztus közepén a szigetország vizeire lépett be először a hajó, Málta azonban visszautasította fogadásukat.

A Vöröskereszt munkatársai is megvizsgálják a Diciotti hajón az afrikaiakat. Egyikük elégedetten nyilatkozott az ottani egészségügyi csapatról. Mint mondta, nagyon gondosak, rühes betegeket is kezelnek. A partra szálló, felügyelet nélküli kiskorúak közül is többeken a rühesség tüneteit tapasztalták, ezért gyógyszert adtak nekik.

Szombaton 16 betegnek megengedték, hogy leszálljon a hajóról. Több embert kórházba kellett vinni tüdőgyulladás és tbc miatt. Az ENSZ sürgette az Európai Unió tagországait, hogy sürgősen segítsenek a menedékkérők befogadásában.

Az EU pénteki tanácskozásán nem jutottak dűlőre ez ügyben. Giuseppe Conte olasz kormányfő erre úgy reagált, hogy Európa jelét sem adta a szolidaritásnak, amelyet folyamatosan az EU alapértékeiként hirdet.

A cataniai kikötőben közben folyamatosak a tüntetések: az elmebeteg liberálisok azt kérik az olasz kormánytól, hogy engedje partra szállni a migránsokat.

/Euronews nyomán Patrióta/

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink