9.4 C
Budapest

Terrorelhárítási gyakorlat a metrónál – ízelítő egy migránsokkal teli Budapestről

Az éjjel terrorelhárítási gyakorlatot tartottak a Puskás stadion metrómegállónál. A TEK egységei mellett lengyel, felvidéki és cseh kommandósok is ott voltak, és egy gépfegyveres terrortámadást szimuláltak.

tek1610606

A szimulált támadásban a terroristák egyszerűen besétáltak a Stadion autóbusz-állomáson a váróba, fegyvert rántottak, és másodpercek alatt szinte mindenkivel végeztek. A támadók a kiérkező járőrre is rálőttek, majd a metróállomás irányába mentek, folyamatosan tüzelve mindenkire, aki az útjukba került. A riasztás után rövid időn belül a helyszínre érkezetek a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységei, cseh lengyel és szlovák kollégáikkal együtt.

tek16106064

tek1610603

tek1610604

tek1610605

A szimulált terrorelhárítási akció a metróalagútban folytatódott. Az egyik támadó túszul ejtett egy ott dolgozó munkást, a TEK egységei azonban ártalmatlanították a fegyverest. A következő helyszín a metróperon volt: a megállóban több, súlyos sérültet hagytak maguk után a támadók, akik a metrókocsiba húzódtak vissza, fedezékül használva a járművek utasait. A TEK egységei lerohanták a metrókocsikat. A terroristák ártalmatlanításával egy időben az egészségügyisek hozzáláttak a sérültek ellátásához.

                                                                                               
tek1610607

tek1610609

tek1610610

Bár a terroristák már nem jelentettek veszélyt a civilekre, egy elhagyott gyanús csomag még aggodalomra adott okot, a robbanószer-kereső kutya jelezte is, hogy valószínűleg pokolgép lehet a hátizsákban. A TEK szakemberei egy robotot irányítottak a csomaghoz, és egy nagynyomású vízlökettel semmisítették meg a táskában lévő robbanószerkezetet.

tek1610611

tek1610612

tek1610614

tek1610615

A terrorelhárítási gyakorlatot Orbán Viktor miniszterelnök, a belügyi, a honvédelmi miniszter, valamint Budapest főpolgármestere is megtekintette. A miniszterelnök azt mondta, nem egyszerű végignézni egy ilyen gyakorlatot, hiszen régen a mozifilmekben láttuk ezeket a jeleneteket, most pedig az esti híradásokban. Hozzátette: ha nem vagyunk legalább olyan jók, mint az elkövetők, akkor nem is tudjuk megakadályozni és megtorolni a velünk szemben elkövetett cselekményeket. Mi sem most jöttünk le a falvédőről, pontosan tudjuk, hogy most nem bürokratákkal beszélgetek itt. A helyzet az úgy fest, hogy velünk szemben a legelszántabb emberek, legelszántabb fickók szoktak föllépni, velük vagyunk szembe, és nekünk legalább olyan elszántnak kell lenni. Ezek kemény emberek. Nekünk legalább olyan keménynek kell lenni, mint amilyenek ők – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: A kabinet azt a célt tűzte ki, ha egy magyar fiatal arra adja a fejét, hogy terrorelhárítás nehéz munkáját végezze, akkor felszerelésében, a biztonságában, az ellátásában, és a megbecsültségében nem lehet különbség egy egyesült államokbeli, egy német vagy egy osztrák terrorelhárítóhoz képest.

(Kuruc.info)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink