30.4 C
Budapest

Toroczkai felélesztené a tanyavilágot

A HVIM számos tagja járt az első „vármegyés településen”, Ásotthalmon a hétvégén, ahol Toroczkai László, a mozgalom alapítója a polgármester.

A programok között nemcsak az illegális bevándorlók visszafordítása, de szerepelt a tanyavilágban való önkéntes munka is, miután Toroczkai egyik fő törekvése az, hogy megállítsa a tanyavilág eltűnését.

bb_l6140

Pénteken érkeztek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai a Kárpát-medence számos pontjáról a déli gúnyhatár mellett található Ásotthalomra, ahol a mozgalom alapítója, a település polgármestere fogadta őket. A vármegyések közgyűlést tartottak, majd betekintést kaptak a település működésébe, meglátogatták a Rózsa Sándor első köztéri szobránál található, egyedülálló Rózsa Sándor Élményházat, amely a híres betyár életét mutatja be. Toroczkai László éveken át kutatta a betyárok életét, így az érdeklődők most már részletes képet kaphatnak Rózsa Sándorról, akit még a börtöncellában is megnézhetnek élethű formában.

bb_l6897_0

Ásotthalom az elmúlt hónapokban a bevándorlók miatt került a média érdeklődésének központjába, és bár a hazai kereskedelmi tévék nem igazán tartották fontosnak, számos külföldi hírcsatorna mellett például a BBC kétszer is készített interjút Toroczkaival, aki sokáig teljesen egyedül, csak néhány mezőőre segítségével vette fel a küzdelmet a naponta ezrével érkező illegális bevándorlókkal. Ugyan most már több tucat készenlétis is a településre költözött, a schengeni határon még mindig olyan könnyű átjutni, hogy a vármegyések is órákat sétálhattak a „határon”, mire egyetlen rendőrrel is találkoztak volna. Azért néhány illegálisan érkező csoportot visszafordítottak, tették hozzá sejtelmesen, amikor erről kérdeztük őket.

bb_l6029

A hétvége programjai között volt szentmise és bunkertúra is, de a HVIM-esek tíz tanyán végeztek önkéntes munkát is. Olyan családokhoz, egyedül élő idős emberekhez mentek ki a tanyagondnokság irányítása alatt, akik segítségre szorultak. A vármegyések, köztük a mozgalom alapítója, Toroczkai László, többek közt fát aprítottak, kerítést építettek, rőzsét hordtak, valamint egyéb ház körül végzendő feladatot láttak el. A karitatív munka ugyan csak néhány órán át tartott, az idős tanyasiak azonban nagyon hálásak voltak érte, és nem győztek hálálkodni.

bb_l5901

Toroczkai László kérdésünkre elmondta, hogy szívesen segítettek, de az ötlettel az is célja volt, hogy bemutassa a vármegyéseknek a tanyavilág életét, hiszen kiemelt feladatának tartja, hogy az évtizedek óta pusztuló tanyavilágot felélessze, megállítsa a régebben a betyároknak is búvóhelyül szolgáló tanyák elnéptelenedését, és ösztönözze a fiatalokat, hogy a nyomasztó városok helyett válasszák az olcsón megvásárolható tanyákat, hogy egészségesebb és szabadabb életet élhessenek. Ő maga is egy tanyán él a családjával, és nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyivel boldogabban él most, mint korábban Budapesten vagy Szegeden.

(Alfahír)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink