12.8 C
Budapest

Trianon Challenge – Így emlékezett a Betyársereg

A trianoni tragédia 100. évfordulójára sokféleképpen megemlékeztünk évközben. Volt egy kihívás, amit a HVIM kezdeményezett, ez pedig a Trianon Challenge volt. Ennek lényege, hogy 1920 km-t kell teljesíteni túrázva, futva vagy kerékpáron. A Betyársereg két tagja is sikeresen befejezte a kihívást, alább az Ő beszámolóikat olvashatjátok.

VF Kanizsáról: Januárban lettem figyelmes a Trianon Challenge-re és egyből tudtam, hogy ez jó kihívás lesz erre az évre. Az 1920 km-ből én 200 km-t bicikliztem. Ez 2, egyenként 100-100 km-es túra volt, egyik a Felvidéken, a másik pedig a Börzsönyben. A többi utat (1720 km) gyalogosan tettem meg. Szerettem volna az egész Kárpát-medencében végig túrázni, de sajnos a vírus helyzet ezt átírta. Azért sikerült többször eljutnom Felvidékre, ott Selmecbánya környékén és a Tátrában túráztam több alkalommal. Valamint (az elszakított területek közül) az Őrvidéken és a Muravidéken gyűjtöttem a kilométereket. Az utak nagy része szervezett túra volt. Általában 40-50 km-t tettem meg alkalmanként, de megcsináltam a bakonyi Trianon 100-at is.

A kihívást a Trianoni határok 33 nevű túrával fejeztem be, ami a mai osztrák-magyar határ egy részén vezetett.

MS Szolnokról: Legtöbbször Szolnokon és környékén szoktam futni. A fotózást és a megállók helyét igyekeztem végig a kihívás szellemiségéhez kötni. Beleszámított a kihívásba jó néhány túra is, amin részt vettem, mint például a Kitörés Emléktúra, vagy a Mecseki Láthatatlanok Emléktúra. Az utolsó kilométereket december 5-re időzítettem.

Ez így volt kerek, hogy ezen a napon fejezem be a kihívást, ezzel is megemlékezve a sokak számára keserű emlékként élő 2004-es népszavazásról. A teljes kihívásból végül 228 kilométert tett ki a túrák hossza, 1288 kilométert futottam és 405 kilométert kerékpároztam.

Köszönjük testvérszervezetünknek a HVIM-nek a szervezést és barátainknak, a Börzsöny Akciócsoportnak, a Hit Pajzsa Nemzeti Egyletnek és a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletnek az igényes túrák lebonyolítását.

KÉPEKBEN A BETYÁROK A TRIANON CHALLENGE KIHÍVÁSON

 

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink