30.4 C
Budapest

Tyirityán Zsolt a Magyar Időkben – „A Betyársereg nem haragszik a Jobbikra!”

Tyirityán Zsolt nyilatkozott a Magyar Időknek. A 24.hu és a HírTv munkatársai is reagáltak az interjúban elhangzottakra. Ők sajnos azt hallották ki az egész beszélgetésből, hogy a Betyársereg, illetve annak vezetője haragszik a Jobbikra. Az számunkra rejtély, hogy ezek a szerkesztők miként jutottak erre a következtetésre. Egy viszont biztos! Mi nem haragszunk a Jobbikra! Alább olvashatjátok a Magyar Időkben megjelent teljes interjút, változtatás nélkül.  

15683300_1270229049689658_1541640574_n


Tragédiaként élte meg a Betyársereg azt, hogy nem szavazta meg az alaptörvény módosítását a Jobbik – nyilatkozta lapunknak Tyirityán Zsolt, az egyesület vezetője. Mint fogalmazott, a kezdeményezés beleveszett a pöcegödörszagú napi politika mocsarába. Tyirityán Zsolt azt sem titkolta el, hogy a titkosszolgálat emberei is beépültek az általa patrióta sportmozgalomnak nevezett szerveződésbe. Elmondta: nem látna szívesen sem cigány, sem zsidó származású embereket a Betyársereg tagjai között, bár nem is nagyon jelentkeztek eddig.

– A titkosszolgálati jelentések alapján a Betyársereget tartják az MNA mellett a legveszélyesebb hazai radikális szervezetnek. Van alapja?

– Természetesen nincs. A Betyársereg egy patrióta sportmozgalom, amely megalakulása óta semmilyen bűncselekményt nem követett el, törvénytisztelő és jogkövető magatartást folytat. Az önvédelem szellemében szerveződünk, ennek következtében egy erős és markáns arculat kialakítására törekszünk. Van, akiből ez rettegést vált ki, másokból viszont biztonságérzetet, és ez szerintem nagyon fontos. A társadalom jelentős része szimpatizál velünk, nagyon sok a támogatónk. A Jobbik is azért kénytelen foglalkozni velünk, mert a nemzeti radikális táboron belül nagyon népszerű a Betyársereg, és ezt Vona Gábornak is figyelembe kell vennie.

– Mit gondol, önökhöz beépültek a titkosszolgálatoktól?

– Biztos vagyok benne, hogy most is van beépített emberük közöttünk, de legyen is, nincs ezzel semmi baj, így legalább tisztán látják, hogy semmi olyan nem történik, ami törvénytelen.

– Ha ez így van, akkor miért tartják önöket veszélyesnek?

– Az Alkotmányvédelmi Hivatal teljes mértékben tisztában van a Betyársereg paramétereivel. Jól tudják, hogy maga a Betyársereg léte a társadalomra semmilyen formában nem jelent veszélyt.

– Mégis kaptak az utóbbi időben hideget-meleget…

– Itt egy nagyon durva médiahisztériáról kell beszélnünk, melynek konkrét célja a jobboldali radikalizmushoz köthető szervezetek, illetve közösségek démonizálása. Napi politikai vitákhoz, illetve mocskolódáshoz gyártanak muníciót a Betyársereg létezéséből. Azt látjuk, hogy a Jobbikkal akarják összemosni a Betyársereget mint szervezetet. Ezt elítélem, mert a Jobbikhoz semmiféle formában nem kötődik és nem is kötődött a mozgalmunk. Köztem és Vona Gábor között egy fénykép alapján próbálnak eszmei, illetve ideológiai azonosságot vizionálni, úgy gondolom, ez viccnek is rossz. Az viszont tény, hogy sok Jobbik-tag vagy éppen -szavazó szimpatizál velünk, de miért is ne tenné, elvégre jobboldali radikálisok vagyunk, mint a Jobbik szavazóinak is jelentős része jelen pillanatban.

– Jelen pillanatban? Érdekes fordulat… Kifejtené?

– Őszintén remélem, hogy maga a néppártosodás nem fogja kiüresíteni a Jobbik radikalizmusát.

– Azt is mondják önökről, hogy sok börtönviselt ember tagja a Betyárseregnek.

– A Betyársereget megalakulása óta számtalan esetben próbálták meg démonizálni, illetve kriminalizálni. Örömmel mondhatom, hogy sikertelenül. Tény, nagyon sok esetben keményen fogalmazzuk meg az álláspontunkat, de az elmúlt nyolc évben semmiféle törvényellenes cselekmény nem kötődik a nevünkhöz. A közösségünkhöz élsportolóktól kezdve volt katonákon, illetve rendvédelmi szervezetek volt tagjain keresztül olyan emberek csatlakoznak, akiknek a hazafisága megkérdőjelezhetetlen. A volt idegenlégiósoktól a mélységi felderítőkön át egészen a volt rendőri különleges szolgálatosig elég érdekes a felhozatal nálunk. A mozgalmunkat alkotó férfiak jelentős része családapa, éppen ezért sem jellemző ránk az az antiszociális magatartás, amivel az elme gyilkosaként funkcionáló média folyamatosan vádol minket. Hazafiak vagyunk, nem pedig bűnözők.

img_0300

– És korábban?

– A tagság mintegy négyszáz fős, sokat mondok, ha ebből hét-nyolc ember büntettet előéletű,. Ezek a múltban, fiatal fejjel elkövetett testi sértések vagy éppen a 2006-os utcai harcokban történt cselekményekhez kötődnek.

– Visszatérve a tagságra: korábban volt egy mondata, hogy a Betyárseregbe se cigányok, se zsidók nem tartozhatnak.

– Nem igazán állnak sorba se zsidó, se cigány származású emberek, hogy belépjenek.

– És ha jelentkeznének?

– Természetesen elbírálnánk a kérelmet. De mindenekelőtt tisztázzuk: ez egy civil sportegyesület, magánszervezet. A korábbi kijelentésemben semmi kivetnivalót nem látok. Minden nációnak megvan a lehetősége arra, hogy a saját identitásához köthető érdekvédelmi képviseletet hozzon létre. A zsidó, illetve a cigány származású honfitársaink élnek is ezzel a lehetőséggel, akkor nekünk ez miért tilos, miért számít extrém magatartási formának?

– És a zsidókkal mi a baj?

– A zsidóknak ott van a Tett és Védelem Alapítvány, amely egy nagyon ütőképes és felkészült zsidó gárdát akar létrehozni Magyarországon. Ha keressük a rasszizmust, akkor náluk biztosan megtaláljuk, hiszen a vallásuk is a törzsi sovinizmus jegyeit viseli magán. Ezzel kellene is foglalkozni, mert nagyon érdekes dolgokat hallunk a szerveződésükről, ha csak a fele igaz, akkor ez egy nagyon komoly nemzetbiztonsági probléma. Kíváncsi lennék, vajon felvételt nyernék-e a soraikba, ha netán egyszer úgy gondolnám, hogy tagnak jelentkeznék hozzájuk. Nem hiszem…

– Többször említi, hogy nemzeti radikális. Ez az ön olvasatában mit jelent?

– Ezt gyűjtőfogalomként használom, egyébként nagyon sok minden beletartozik a Vesszen Trianon!-tól a Gyurcsány, takarodj!-ig. Érdekes lenne ezt egyszer definiálini, én magas fokú hazafiságot értek alatta.

– Az utóbbi időben ön azért is került képbe, mert korábban kapcsolatban állt a Nemzeti Arcvonallal és annak vezetőjével, a rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös Istvánnal.

– 1995-től 2000-ig voltam az MNA tagja, Győrkös Istvánt személyesen ismerem, akkoriban nem tapasztaltam olyan magatartást nála, ami összehozható lenne a meggyanúsításával. Ő akkoriban nagyon sok nemzeti érzelmű fiatalnak jelentett útmutatót, abban az öt éveben nem tettünk semmi olyat, amit szégyellnünk kellett volna. Szellemi és fizikai képzésen alapuló közösségi életet éltünk meg. A hungarizmus eszmerendszerét próbáltuk aktualizálni a XXI. század elvárásának szellemében. A mozgalom tagjai militáns felfogásúak voltak, ezért tartottunk „haditornákat”, és a sportra különösen nagy hangsúlyt fektettünk. Ez csak alapszintű volt, a fegyverforgatás állami privilégium, és mi ezt soha nem kérdőjeleztük meg.

– Mi történt 2000 után? Tartották még a kapcsolatot?

– Nem. Egy elég komoly vita volt közöttünk az 1999-es becsület napi rendezvény után. Győrkös István akkor visszavonult az aktív politikai élettől, és minket is erre akart rábírni. De mi tele voltunk tettvággyal, bele akartunk robbanni a politika világába. Sok olyan dolgot tettünk, ami kívánnivalót hagyott maga után, de ezt azóta kinőttük. Győrkössel akkor megszakadt a kapcsolat. Sok dologban igaza volt, de mi akkor fiatalok voltunk, tombolt bennünk a tesztoszteron.

– Mi változott meg Győrkös Istvánban?

– Ő hitt a barna-vörös jelenségben, azaz a nemzeti-kommunista gondolkodásban, amire nem tudott bázist építeni. Viszont a militáns gyakorlatokkal egyben tartotta a csoportot 2009 végéig, de nem voltak túl aktívak. A 2006-os utcai megmozdulásokon sem vettek részt. Sőt, Győrkös határozottan megtiltotta a tagoknak, hogy kimenjenek az utcára. A nemzeti radikális oldal egy része fújt is rá emiatt.

– A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal van kapcsolatuk?

– Csak bajtársi, közvetlen összefonódás nincs. Nagyon tehetséges, jövőbe mutató gondolatokkal teli szervezetnek tartom, vezetőikkel, korábbi vezetőivel, például Zagyva György Gyulával és Toroczkai Lászlóval nagyon jó viszonyt ápolok.

– Toroczkai Lászlót el tudná képzelni a Jobbik elnökeként?

– Szerintem Lacinak nincsenek ilyen jellegű politikai ambíciói. Az, hogy elvállalta az alelnökséget, egy bajtársias lépés volt a részéről, a Jobbikot próbálta erősíteni. Most azt látom, hogy Vona Gábornál nincs megfelelőbb személy a Jobbik élén.

– Ha már a Jobbik és Toroczkai László szóba került, megkerülhetetlen a kérdés: a radikális oldalon hogyan élték meg, hogy a párt nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást a betelepítési kvóta ellen?

– Szerintem 3,3 millió ember egy irányba és egy célért leadott szavazata sokkal több tiszteletet érdemelt volna. A Betyársereg nagyon komolyan kampányolt a nem szavazatok mellett, alternatív honvédelmi tevékenységként gondoltunk a szavazásra. Tragédiaként éltük meg, hogy a kezdeményezés beleveszett a pöcegödörszagú napi politika mocsarába.

blog-magyarnak-maradni-kicsi

– Mit gondol, tud nyer a Jobbik 2018-ban?

– Ezért még nagyon-nagyon sokat kell dolgozni.

(Magyar Idők nyomán Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink