27 C
Budapest

Új bűnözési forma Franciaországban: migráns támadások a rendőrök ellen

Passzióból rendőröket hívnak ki a francia nagyvárosok migráns negyedéből fiatalok, hogy aztán ha a rendőrök megjelennek, az autójukat felgyújtsák, őket pedig robbanószerekkel megtámadják. Lyon és Bordeaux új, szélsőbaloldali városvezetése eleddig nem sok sikerrel járt. A lakók nem mernek nyilatkozni a tévéstáboknak, így a francia köztévének sem. Akik mégis, azok elmondták, hogy állandó rettegésben élnek, a fiatal bandák megfélemlítik az embereket az utcán. Az események részben a másfél éve bemutatott A nyomorultak című filmre vezethetőek vissza, mely igyekszik elfogadhatóvá tenni a hatóságok elleni támadásokat.

Bordeaux-ban és a bordeaux-i rendőrség körzetébe tartozó településeken a rendőrök elleni erőszak új formája terjed: az éjszakai randalírozáshoz riasztott rendőrökre rendszeresen tűzijátékokat és petárdákat dobálnak a randalírozó fiatalok. A legmegdöbbentőbb, hogy nem arról van szó, hogy valamilyen bűncselekmény miatt maguktól kijönnek a rendőrök és akkor támadják meg őket (természetesen ez sem lenne normális), hanem maguk a migráns fiatalok hívják ki a rendőröket csak azért, hogy aztán megtámadhassák őket. Több tucat rendőr és nagyon sok tűzoltó sérült meg így; a rendőrség körében általános vélemény, hogy félnek helyszínre menni a bevándorló negyedekben.

Ugyanez történt a hét elején Lormontban. A város lakói nem mernek nyilatkozni a tévéstáboknak, így a francia köztévének sem. Akik mégis, azok elmondták, hogy állandó rettegésben élnek, a fiatal bandák megfélemlítik az embereket az utcán. A lakóövezet járdáin mindenhol tűz nyomai láthatók. A bandák kukákat gyújtogatnak, randalíroznak. Philippe Roland, a francia rendőrség városi erőszak ellen fellépő egységének (SGP) szakszervezeti titkára elmondta, hogy a rendőrökre kilőtt életveszélyes éles tűzijátékok és petárdák hajigálása teljesen elterjedt. A körzetük rendfenntartásába már be kellett vonniuk egy biztonsági céget is, mert egyedül nem győzik a bordeaux-i körzet biztosítását. Azaz, a rendőrség nem bír egyedül az elővárosi bűnözőkkel, egy magáncéget kellett megbízniuk. Az elfogott gyújtogató fiatalokról a szakszervezeti vezető elmondta, hogy nagyon reméli, hogy a bíróság ezúttal valós, végrehajtandó büntetést fog rájuk kiszabni azért, hogy a bűnözők lássák: tetteiknek van következménye. Eddig ugyanis nem ez volt a tapasztalatuk.

Szintén megszűnt a közbiztonság egy másik francia nagyvárosban is: a júniusi franciaországi önkormányzati választások óta szintén a radikális baloldal által irányított Lyon a drogbandák által uralt csatatérré változott. Ott is állandósult, hogy az elővárosi részre kicsalják a rendőröket. Egy a neve elhallgatását és arca eltakarását kérő fiatalember a francia köztelevízió regionális híradójának arról számolt be, hogy éjjelente a háza és ablaka előtt szemtanúja annak, ahogy a drogbandák kábítószerrel kereskednek, és persze a verekedések is mindennaposak. Az általában két ember között kirobbanó ellentét rendszerint húsz-harminc ember tömegverekedésévé fajul. Egy ellenzéki képviselőnő szerint a rendőrség ugyan mindent megtesz, de a rendőrségi beavatkozás már nem tudja megoldani a kialakult helyzetet a városban.

A rendőrök elleni kegyetlen támadásoknak az egyik központi eleme, a Cannes, Hollywood és persze a César-bizottság által körbeudvarolt francia film, a másfél éve bemutatott A nyomorultak is. A rendező egyébként egy többéves börtönre ítélt szalafista, aki egy nőt megkínzott és meg akart gyilkolni, mert szembefordult a muszlim vallás követelményeivel. A nyomorultak – címében gyalázatos cinikussággal utal Victor Hugo humanista remekművére – nemhogy elítéli, hanem elfogadhatóvá próbálja tenni a rendőrök elleni támadásokat. A film szerint a társadalom felelőssége, hogy a migránsok így viselkednek. A film zárójelenetében szintén kihívják a rendőröket, hogy aztán petárdákkal és éles robbanószerekkel megtámadják őket (a film dramaturgiája szerint okkal). A külvárosokban rettegő, törvénytisztelő franciák véleménye egyre kevésbé egyezik a film által sugallt mondanivalóval, miszerint büntetlenül lehet rendőrökre támadni.

(Vadhajtások.hu nyomán Szent Korona Rádió)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink