11 C
Budapest

Végre a helyén kezeljük a román nemzeti ünnepet!

Szijjártó Péter a lehető legjobban kezeli azt az abszurd helyzetet, hogy a románok Erdély elcsatolására akarnak magyar diplomatákkal koccintani. Persze az utóbbi években volt példa éppen elég arra, hogy a magyar politikusok talpnyalását figyeljük december 1-én. A magyarság számára ez a nap egy gyásznap, nincs rajta mit ünnepelni.

Sajnos a magyar külügy az elmúlt évtizedekben nem volt mindig a helyzet magaslatán, így kifejezetten nagy öröm, hogy Szijjártó Péter végre úgy viselkedik december 1-jén, ahogy az egy magyar külügyminisztertől elvárható. Elődei idején többször történtek szégyenletes események.

15135942_1031572973637378_6165710954989645977_n
Ilyen az, amikor magyar politikusok magyarok millióinak elnyomását ünneplik.

A külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy megjelenjenek olyan eseményeken, amelyet a román nemzeti ünnep alkalmából szerveztek.

December 1-jén a románok azt ünneplik, hogy 1918-ban ezen a napon a gyulafehérvári románok gyűlése kikiáltotta 26 történelmi vármegye Romániához való csatlakozását. A 26 megye magában foglalja egész Erdélyt, a Partium jelentős részét és a Bánátot, bár utóbbi részben Szerbiához tartozik.

A nemzetgyűlésen a soviniszta románok már 1918-ban számos jogot ígértek az erdélyi magyaroknak, ebből a mai napig szinte semmi sem teljesült.

Medgyessy Péter 2002. december 1-jén, Erdély elcsatolása évfordulóján a budapesti Kempinski Hotelben pezsgővel koccintott román kollégájával, Adrian Nãstaséval. Az ünneplők között volt többek között Göncz Árpád volt államfő, Kovács László külügyminiszter, valamint az RMDSZ több magas rangú politikusa, köztük Verestóy Attila szenátor és Kelemen Atilla képviselő.

2010-ig sajnos megszokott volt, hogy a magyar diplomaták együtt mosolyogtak a románokkal ezen a napon. Azóta történt már több pozitív irányú változás, de ilyen világosan még nem fogalmazták meg magasabb szinten, mi a valódi viszonya a magyarságnak december 1-jéhez. Szijjártó Péter megtette ezt:

szijjarto„Mivel a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején ezért a külgazdasági és külügyminiszter minden diplomatának és minden minisztériumi alkalmazottnak megtiltotta a román nemzeti ünnepségeken való részvételt”.

Ennyi, és nem több.

Persze nem mindenkinek tetszik ez a lépés. Az Index és a hvg.hu is azt sugallja cikkében, hogy részt kellett volna venni a románok ünnepségén. Teljesen nyíltan persze nem mernek ilyet kijelenteni, de a „nemzetiünnep-háború” és a „baráti gesztusok” emlegetése elég egyértelmű üzenet.

Különösen mókás (vagy inkább végtelenül szomorú), hogy a hvg.hu megkérdezte, miért tiltotta el Szijjártó a magyar diplomatákat a románokkal való ünnepléstől. Na vajon miért?

Mióta elvárható gesztus a diplomáciában a fogadó állam zászlaját kirakni, himnuszt énekelni és köszönni? Az tragikomikus, amikor elmegy a magyar fél ünnepelni, hogy elvesztette területét.

 A magyarság számára ez a nap egy gyásznap, nincs rajta mit ünnepelni.

(Index, 888.hu nyomán Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink