A honvédelem mindenek felett: Most az Airbustól veszünk légvédelmi rakéta rendszert

december 21, 2018 a Hírmondó

Nemcsak helikoptereket veszünk a cégtől. Közben kiderült, hogy a legújabb Leopárd 2-eseket, az A7+-os verziót vesszük. 

Korszerű légvédelmirakéta-vezetési rendszer beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca, jelentette az MTI. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá az Airbus képviselőivel Budapesten. A Magyar Honvédség légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerződést az Airbus Defence and Space vállalat képviseletében Martin Deister légvédelmiüzletág-vezető és Michael Apel, a cég német leányvállalatának üzletágvezetője, a Honvédelmi Minisztérium (HM) részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója írta alá.

A haderőfejlesztési program ütemezett végrehajtása ezzel újabb fontos állomáshoz érkezett, hangzott el a rendezvényen. Az új rendszer (SAMOC azaz Surface-to-Air Missile Operations Center, föld-levegő rakéta operatív központ) kompatibilis a hasonlóan fejlett NATO rendszerközpontokkal, ennek megfelelően gyors, megbízható, pontos és egységes formátumú információ szolgáltatására képes. A Magyar Honvédség így a lehető legrövidebb időn belül tud védekezni a kiemelten védett vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentő repülő eszközök (repülőgépek, helikopterek, rakéták, drónok) ellen.

Az Airbus Indexhez eljuttatott közleménye úgy fogalmaz, hogy a SAMOC “lehetővé teszi a földi telepítésű légvédelem (GBAD – Ground Based Air Defence) valós adatokon alapuló koordinációját az ország egész területén”, és “mint műveleti vezetés-irányítási rendszer biztosítja az egymással együttműködő harcegységek koordinációját, s képes adatokat biztosítani a légvédelmi rendszereknek az esetleges ellenséges repülő eszközökről. Ennek érdekében a SAMOC a Műveleti Operációs Adatbázis releváns adatait szinkronizálja és osztja meg az egységek között, illetve továbbítja”.

Az Airbus közleménye szerint az Airbus munkatársai és a magyar katonai szakértők az elmúlt két évben részletes tárgyalások után állapodtak meg, amiknek során használat közben is bemutatták a SAMOC rendszert, amilyet a Német Légierő jelenleg is használ. „A Magyar Légierő a SAMOC-kal egy korábban már sikeresen telepített, harci helyzetekben kipróbált légvédelmi rendszerhez jut hozzá, amely már számos NATO hadgyakorlaton bizonyította harcképességeit” – közölte Martin Deister.

“A SAMOC-ot jelenleg is több ország használja, a NATO rendszerekkel teljesen funkcionalitás mellett képes együttműködni, erről az ezt támogató szabványos üzenetformátumok és harcászati adatkapcsolatok gondoskodnak. A rendszer jól hozzáilleszthető a már meglévő, vagy a jövőben felépítendő struktúrákhoz, egy későbbi magyar földi telepítésű légvédelmi rendszer (GBAD) első, kulcsfontosságú építő eleme lehet” – áll az Airbus kommünikéjében.

Az új rakétavezető rendszer a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred működését modernizálja majd, beszerzése jól illeszkedik a honvédség NATO-kötelezettségeinek teljesítésébe, aminek keretén belül legutóbb Airbus helikopterek és új német harckocsik beszerzéséről döntött a minisztérium. Tegnap még nem lehetett tudni, hogy melyik Leopárd 2-eset vesszük, hiszen közel 40 éve fejlesztik a németek a típust: mára kiderült, hogy a legmodernebb, A7+-os verziót vesszük, ami városi harcra van kimondott továbbfejlesztve. Ráadásul a 44 darabon felül lesz még egy tucatnyi régebbi verziójú kiképzési céllal. A harckocsik mellett a PZH2000-es önjáró tüzérségi löveg is beszerzésre kerül.

/Index nyomán Patrióta/

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment