0.2 C
Budapest

A sport mindig honvédelem! – Ötödik alkalommal tartotta meg Nacionalista Sporttáborát a Légió Hungária

Az elmúlt hetekben tartották a Légió Hungária szervezésében a Nacionalista Sporttábort, amely már az 5. volt a sorban, a múltról, jövőbeni célokról a Magyar Jelen munkatársa kérdezte a tábor főszervezőjét.

– 2018-ban szerveztük meg az első Nacionalista Sporttábort, akkor még zárt körben. Az akkori résztvevők mindegyike az akkor még csak formálódó Légió Hungária tagságából került ki, és mindannyian szerettük a sportot. Tulajdonképpen csak össze akartunk jönni egy sportos hétvégére, ami olyan jó hangulatban telt, olyan sok ötlet született, hogy egyértelmű volt: Tovább fogjuk fejleszteni, nyilvánossá is fogjuk tenni – vezették fel a témát.

Korábbi inspirációk

– Természetesen a Hungária Skins sporttáborait kell ezen a ponton megemlíteni. Bár, a Nacionalista Sporttábor szervezői közül nem, de a résztvevők között akadtak olyanok, akik az egykori HS sporttáborokban is megfordultak. A 2010-es évek végére ez a rendezvény már nem kerültek megszervezésre, de mi úgy gondoltuk, hogy szükség van egy ilyen táborra, amelyben a sportos életmódot, a harcos mentalitású nacionalisták útját tudjuk propagálni. Ezen kívül többünk járt különböző akadályfutó versenyekre, megfordultunk edzőtáborokban, egyéb szélsőjobbhoz köthető táborokban, amikből mind-mind igyekeztünk meríteni valamit – fogalmaztak.

– Összehasonlítva mondjuk az első tábort az ötödikkel, szinte fényévnyi a különbség. Mindenféle nagyképűség nélkül, a résztvevők visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy mára egy nagyon komoly színvonalat sikerült elérni. Tulajdonképpen az évek alatt kialakult egy olyan rendszer, egy olyan keret a sporttáborokhoz, amit hatékonyan tudunk használni, csak a kreativitásunkon múlik, hogy milyen tartalommal töltjük meg ezt a keretet. A fejlődés egyébként szinte mindenben kimutatható. A létszámban (amelyben egyébként van egy felső határ is, melyet évek óta maximálisan kitöltünk, amivel még ezen a színvonalon meg tudjuk szervezni a tábort), az edzések változatosságában, az előadásokban, az infrastruktúrában, a résztvevők teljesítményében egyaránt – felelték azon kérdésünkre, mi volt a legjelentősebb fejlődés a táborok tekintetében az elmúlt években.

Az idei tábor értékelése

– Mindig a legutóbbi tábort tartjuk a legjobbnak, és, amíg ez így van addig jó, hiszen akkor előre tudtunk lépni. Idén a naptár kicsit behatárolta a kereteket, hiszen nem volt a nyáron hosszúhétvége, ezért három naposra kellett szerveznünk a sporttábort (egyébként jövőre sem lesz, de ettől függetlenül már most szinte biztos, hogy négy napra fogjuk szervezni) így a tempó még az eddigiekhez képest is kicsit feszítettebb volt, de mind mi, szervezők, mind pedig a résztvevők simán vették az akadályokat. Idén először külföldről is érkeztek bajtársak, ez mindenképpen óriási lépés a sporttábornak, az pedig különösen, hogy mindegyikük visszajelzése a lehető legnagyobb elismerésről tanúskodik. Ahogy az egyikük fogalmazott: a magyarok erősek és harcosok! Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy ellátogatott hozzánk Franciaországból Tomas a Pride France alapítója, Németországból Alex a Kampf der Nibelungen alapítója és Csehországból a Nacionalisté mozgalom tagjai – szögezték le. Nem csak a fizikai képzésről szólnak a táborok.

– Igen. Ha így volna (mármint ha csak a fizikai képzésről szólna a tábor – a szerk.), akkor felesleges lenne megszerveznünk ezt a tábort, hiszen óriási a kínálat mindenféle edzőtáborokból, sportos tematikájú táborokból nyárra. A Nacionalista Sporttáborban nem csak a fizikumot trenírozzuk, hanem fontos, hogy mindez a megfelelő szellemiségbe is történjék. Nem csak arról van szó, hogy mindvégig elvárt a bajtársias hozzáállás, hanem esténként olyan előadásokra, beszélgetésekre kerül sor, amelyek során vagy a közegünkben jelen lévő, életútjukkal, tapasztalataikkal példaként szolgáló harcosokkal ismerkedhetnek meg, vagy pedig együtt elemzünk ki olyan témákat, amelyek a harcos mentalitású nacionalisták érdeklődésének a középpontjában állnak. A mi felfogásunk szerint önmagában az erő, vagy a harci képesség nem hogy nem elegendő, hanem akár még kontraproduktív is lehet, ha az nincs megfelelő irányba állítva. Itt kell köszönetet mondanunk Tyirityán Zsoltnak, a Betyársereg vezetőjének, aki évek óta elmaradhatatlan szereplője a sporttáboroknak, és olyan harcosokat hoz el magával, akik nagyszerű, néha megdöbbentő, de feltétlenül életreszóló előadásokat prezentálnak a résztvevőknek.

– A sport mindig honvédelem. Tulajdonképpen ezzel a szlogennel le lehetne írni az üzenetet. Úgy látjuk, hogy a közegünkben is óriási pusztítást visz végbe a virtuális valóság, hogy lassan nincs az embereknek, és különösen a fiataloknak offline életük. Egyre többen csak az „avatárjukat” edzik, a valóságban pedig egyre gyengébbek, egyre könnyebben törnek meg a rájuk nehezedő nyomás alatt. A liberális világrendben nem kívánatosak az öntudatos harcosok, hiszen nem jó alanyok a fogyasztói társadalom szivárványsos Luxuria bolyójához. Ez ellen akarunk felmutatni egy követendő példát, egy követendő utat – folytatták.

A jövőbeni célok

– Ahogy fentebb mondtuk, szinte biztos, hogy jövőre négynapos lesz a tábor. Rengeteg ötlet született már most, amiket szeretnénk megvalósítani. Ezek részben apróbb technikai részletek, részben olyan meglepetések, amiket nem szeretnénk ellőni előre, hogy azért legyen valami izgalom is a résztvevőknek. Régebb óta tervezünk valamilyen téli formulát is a tábornak, valamint egy hosszabb túratábor jellegű eseményt is, de ha minden jól megy, akkor ezeken kívül is lesz olyan sporttal kapcsolatos rendezvény jövőre, ami nagyon komolyat fog szólni, erről részletek majd később kerülnek napvilágra. A legfontosabb cél pedig az, hogy a következő sporttábor után is azt mondhassuk el, hogy az idei volt az eddigi legjobb Nacionalista Sporttábor – zárták értékelőjüket portálunk számára.

Magyar Jelen

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink