14.2 C
Budapest

A Székelyek Nagy Menetelése – a végső cél a revízió!

A Betyársereg is támogatja a Székely Nép autonómiaigényét, de ez csak egy első lépés lehet a teljes területi revízió irányába.

szekelyek_nagy_menetelese

Október 27-én százötvenezer székely Kököstől Bereckig kinyilvánítja akaratát, hitet tesz Székelyföld területi autonómiája mellett és a román kormány közigazgatási átszervezési terve ellen. – írja az Erdély.ma hírportál. Az október végi eseményekhez a Betyársereg harcosai is csatlakoznak, ha másként nem hát a hazai támogató megmozdulásokon való részvétellel. Szerencsére nemzeti szervezeteink, mint a HVIM, vagy a Jobbik szintén eme nemes ügy mellé állt, így valódi összefogás valósulhat meg a teljes Kárpát-medencei nemzeti gondolkodású emberek között. A többi népség pedig nem kell, hogy maradjon, mert, aki ezt az ügyet nem támogatja az nem lehet magyar.  „Magyar az, kinek fáj Trianon!”

A román vezetésnek pedig csak annyit mondhatunk, amit eddig is „Ne, bántsd a magyart, mert pórul jársz!” Vehetik ezt persze csak üres fenyegetésnek, azonban Isten malmai lassan, de őrölnek! Toroczkai László kitiltása és a folyamatos jogsértések azt jelzik, hogy bizony a bitorló félti zsákmányát, mert tudja, hogy azt nem tarthatja meg sokáig. A Székely hagyományőrzőknek is üzennénk: nagyon fontos és elengedhetetlen, amit csinálnak magyarságunk, értékeink megtartása miatt. Azonban néptánccal, lovaglással, íjászattal, csobánolással, még egy nép sem szerezte vissza területeit. Cselekedjenek Ők is és legyenek ott az olyan alkalmakon, mint ez az október 27-ei esemény.

foto-1

A széki elnök a felső-háromszéki gyülekezési pontokat is ismertette a vele készült interjúban: Bereck, Lemhény, Nyujtód, Kézdi­sárfalva, Kézdivásárhely és Csernáton. Bereckbe a helybeliek mellett Ojtoz­ból és Kézdimartonosból, valamint a Nyárád mentéről érkeznek menetelők, ahonnan csak egy menetoszlop indul Lemhény irányába. Lem­hényben gyü­lekeznek a „Szentföld” falvai: Kézdi­szentkereszt, Bélafalva, Kurtapatak, Csomortán, Esztelnek és Kézdialmás lakói. Nyujtódra érkeznek Kézdiszent­lélek, Kézdikővár, Kézdiszárazpatak, Kiskászon képvi­selői és az udvarhelyszékiek nagy része.

A következő gyü­lekezési pont Kézdisárfalva, ahová az ozsdolaiak, a hilibiek, a szentkatolnaiak és az imecsfalviak, valamint az udvarhelyszékeik érkeznek. A céhes városba érkeznek Gelence, Haraly, Páva, Zabola és Marosszék menetelői. A futásfalvi letérőnél gyülekeznek a torjaiak, a futásfalviak, az ikafalviak, valamint a marosszékiek egy része. Csernátonban gyü­lekeznek a helyiek mellett a hatolykaiak, a kézdimartonfalviak, a kézdimárkosfalviak és a marosszékiek többi része. Az elnök rendkívül fontos tényezőnek nevezte, hogy sikerült megvalósítani a teljes összefogást.

bf0e2706_624a_4416_8149_1dc3951e6c8d.jpg

Mészáros Ágoston, a Kézdiszéki Székely Tanács alelnöke a kézdivásár­helyi programot ismertette. El­mondása szerint mindkét magyar történelmi egyház a saját templomában tartja meg a szentmisét, illetve az istentiszteletet, ahonnan a Gábor Áron térre vonulnak, ahol egy liturgikus ökumenikus imára kerül sor, majd 12 órakor indulnak a gyárak irányába a Petőfi Sándor és a Dózsa György utcán. Innen a csoport két irányba megy: egyik Kézdioroszfalu felé, a másik a futásfalvi letérőig. Fekete Miklós, a Kézdiszéki Székely Tanács jegyzője hozzáfűzte: Biró Levente elnökkel együtt több kézdiszéki települést kerestek fel, ahol polgármesterekkel, iskolaigazgatókkal és lelkészekkel be­széltek és egyeztettek.

Lovasok és lovas szekerek is érkeznek a gyülekezési pontokra, a szekerekre azért gondoltak, hogy az idős embereket legyen, mivel szállítani. Azt tapasztalták – vélekedett –, hogy a hozzáállás a meneteléshez rendkívüli, mindenki támogatja a rendezvényt. Péter János, a Székely Nem­zeti Tanács alelnöke arról beszélt, hogy a menetelésen részt lehet venni gyalog vagy közlekedési eszközzel: biciklivel, autóval, szekérrel vagy lóháton. A Székely Nemzeti Tanács tagjai közül rendfenntartókat neveznek ki, akik majd irányítják a résztvevőket.

A HVIM székelyföldi harcosai – kiállásuk példamutató!

Tehát mindenki próbáljon ott lenni Székelyföldön és helyt állni nemzettestvéreink mellett! Ne feledjük, az autonómia csak az első lépés lehet a teljes területi revízió útján, amelyet a Betyársereg, a jövőt tekintve, az egyetlen elfogadható lehetőségnek tekint.

(Betyársereg, erdély.ma)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink