12.8 C
Budapest

Budaházyt öt évre kitiltották Ukrajnából – a harcos hazafi közleménye

Budaházy György első kézből szeretett volna értesülni a kényszersorozások ügyéről, ezért elindult Kárpátaljára. Sajnos a szolgalelkű magyar vezetésnek is hála, nem jutott sokáig.

488116_505781162798499_1627677592_n

„Hazafiak, honleányok!

Talán többen értetlenkedtek már az utóbbi időben, hogy a nap-nap utáni híreket hallva az ukrajnai háború eldurvulásáról, a kényszersorozások elleni tiltakozásokról, miért nem szólalok meg, írok egy közleményt Kárpátalja ügyében. Nos, ennek az volt az oka, hogy szerettem volna első kézből informálódni és ennek utána megfogalmazni a véleményemet, szándékomat.
Ezért a tegnapi nap folyamán elindultam harmadmagammal, hogy egy körutat téve Kárpátalja területén, tájékozódjak, beszélgessek az emberekkel, és a tapasztaltakat egy összefoglaló film keretében meg is osszam mindenkivel, akit érdekel.
De csak a beregsurányi határátkelőig jutottam! Ott az ukrán határőrök közölték, hogy a számítógépükben benne vagyok, mint aki 2019. július 31-ig nem léphet be Ukrajna területére. (Az már más kérdés, hogy Ukrajnára nem voltam túlságosan kíváncsi, én Kárpátaljára készültem, ami ugye, mint ahogy „Székelyföld nem Románia”, úgy az nem – a sosem volt – Ukrajna.)

Eddig nem jártam Ukrajnában, Magyarországon se volt semmilyen hivatalos összeütközésem az ukrán állammal. Az – egyébként szokásosan kerek – öt éves kitiltásból egyértelmű, hogy azt napokkal a kiutazási kísérletem előtt döntötték el, azaz valakik lehallgatták a kommunikációmat, amit ez ügyben folytattam (nem telefonon!) az utazás előtti napokban. Hogy ezek az ukrán titkosszolgálat emberei voltak-e vagy a semmirevaló magyarországiak adták le nekik a drótot, azt csak találgatni tudom.
Amit viszont így is megtudtunk a határmentén járva (több határátkelőnél is voltunk) a kárpátaljaiaktól, az az, hogy bizony 18. életévtől felfelé durván beindultak a kényszersorozások Kárpátalján. Minden nő arról panaszkodott, hogy a férfiakat elviszik vagy kénytelenek bujkálni a behívó kézbesítése elől, mert átvétele után már 15 év börtönnel fenyegetik, aki nem vonul be. Ha otthon nem veszi át, akkor a munkahelyére viszik, úgyhogy sokan inkább kilépnek a munkahelyükről, csak ne találja meg őket a behívó.
Az is érezhető volt, hogy ezt a háborút magyar, ruszin vagy ukrán származástól függetlenül nem érzik magukénak a Kárpátaljaiak. És azt is hallani, hogy már kezdenek a keleti és dél-keleti ukrán menekültek megjelenni Kárpátalján.

215988_193648120678473_5548431_n

Magyarok! Nincs mire várni, Ukrajna lesz a második Szerbiája a magyarságnak, ahol megint az idegen megszállók háborújában küldik őket vágóhídra, életterükbe pedig betelepülnek a távoli jött-mentek. Ezt akarjuk végignézni?
Oroszországot azzal vádolják, hogy szét akarja tépni Ukrajnát. Hát én azt mondom, jól teszi, ha ezt akarja. Ez a sosem volt Ukrajna, ilyen formában ne is legyen többé. Az orosz föld legyen az oroszoké, a magyar föld meg a magyaroké!
Ki tiltottatok 5 évre? Remélem előbb szűnik meg Ukrajna létezni, mint hogy lejárna ez a kitiltás. Ezen fogok dolgozni!

Gyurival készült interjúnkat IDE KATTINTVA olvashatják.

(Betyársereg)

spot_img
spot_img

Kapcsolódó cikkeink

Friss cikkeink