Egy harcos amazon az erőemelés világából – interjú Hajdú Anikóval

április 6, 2017 a Szellemiség

Egy amazon harcos, aki akaraterőből és harci szellemből remek példa lehet bárki számára. Igazi sportember, aki egy életmódváltás után, tudatosan fordult a sport és az erőemelés világához. Ismerjétek meg az I. Betyár RAW Fekvenyomó Kupa abszolút női győztesét Hajdú Anikót.

interju-hajdu-aniko-1

– Miért kezdtél el erőemeléssel foglalkozni? Ez nem egy tipikus női sport.

– Igazság szerint belecsöppentem az erőemelésbe. Amikor 12 év dohányzás után megpróbáltam leszokni a cigarettáról, akkor kezdtem el teljesen kezdő szinten otthon edzeni, hogy ne a féktelen evés váljon pótcselekvéssé. 2014 nyár végén voltam életemben először edzőteremben, de megtetszett és rendszeresen lejártam. Nem ismertem az erőemelést, sőt a fő alapgyakorlatokat sem, viszont az átlagos terembe járó nőkhöz képest nagy súlyokkal edzettem, ezért megkérdezte a recepciós hölgy, nincs-e kedvem versenyezni. Fogalmam sem volt mi az az erőemelés, de nyilván legyezgette a hiúságom a dolog, gondoltam miért ne. Bemutatott az erőemelő szakosztály vezetőjének, aki megmutatta nekem, hogyan kell szabályosan guggolni, fekvenyomni és felhúzni, majd igyekeztünk kideríteni milyen súlyokkal tudok a versenyszabályoknak megfelelően egy maximális ismétlést végrehajtani. Nem sokat váratott magára az első verseny, 2 hónap múlva részt vettem egy regionális erőemelő kupán, amelyen jól szerepeltem és nyertem, így az első sikerélmény nagy lökést adott a továbbiakhoz és meghozta a kedvem a versenyzéshez. 2015-től már ahol csak lehetett indultam. Valóban nem tipikus női sportág, de megfelelő táplálkozással igen mutatós, nőies domborulatokra tehet szert egy nő, ha nagy súlyokat mozgat meg. Sosem voltam oda a tipikus női dolgokért. 😀

– Nőként mennyire tudsz érvényesülni egy ilyen sportágban? Mennyire fogadják el, hogy egy nő is lehet sikeres itt?

– Egyre népszerűbb a nők körében ez a sportág, egyre többen kapnak kedvet ahhoz hogy megmérettessék magukat, sok az erős, ígéretes tehetség. Nem nehéz nőként érvényesülni, általában minden versenyen indítanak női kategóriát, elismerik a nők teljesítményét és semmilyen hátrányos megkülönböztetést nem tapasztaltam.

interju-hajdu-aniko-2

– Milyen kategóriában/súlycsoportban versenyezel?

– A női felnőtt korosztályban, ami egy népes és erős mezőny. A súlycsoportom idő közben változott. Amikor elkezdtem versenyezni a Magyar Erőemelő Szövetség súlycsoportjait tekintve a -63 kg (tehát 63 kg alatti), a Magyar Profi Liga súlycsoportjai szerint pedig a -67,5 kg súlycsoportban versenyeztem. Mostanra elég masszívan beállt a testsúlyom – elég alacsony testzsír % mellett – 68-69 kg-ra, ezért a jövőben nagy valószínűséggel a -72 illetve -75 kg-os csoportban fogok versenyezni.

17521860_768774779938537_1052983639_o

A Női abszolút győztes Hajdú Anikó – akaraterőből és harci szellemből nagyon sok férfi példát vehetne tőle!

– Milyen eredményeid vannak?

– Az idei lesz a 3. versenyévem. Közel 30 verseny van a hátam mögött. A legrangosabb eredményeim Wuap Európa Bajnokság saját kategória 1.helyezett, női abszolút 3. helyezett, guggolásban új Európa rekorddal (132,5 kg) , GPA-IPO Európa Kupa erőemelésben kategóriám 1. helye és abszolút 2. hely, push-pull kategóriában a kor-és súlycsoportom 1. helye és a női abszolút 1. helyezés push-pull Európa rekorddal (felhúzás 153 kg, fekvenyomás 75 kg). WPC Magyar Bajnok lettem mindkét évemben, magyar csúcstartó guggolásban és felhúzásban. A MERSZ Magyar Bajnokságain is dobogós helyezést sikerült elérnem 2015-ben, guggolásban országos csúccsal. Sok szabadidős versenyen is voltunk, mint például a rendszeresen megrendezésre kerülő Scitec RAW versenysorozat vagy számtalan fekvenyomó és felhúzó kupa. Minden versenyen dobogóra állhattam, ami jelentős sikerélményt és motivációt adott a továbbiakhoz. A hazai erőemelők egy nagyon összetartó közösség, nagyon büszke vagyok, amiért közéjük tartozom. Igazi sportbaráti szellem jellemző, egymás és egymás teljesítményének kölcsönös elismerése s a versenyek alkalmával sok remek sportolót ismertem meg, akikkel mára baráti viszonyt ápolunk.

interju-hajdu-aniko-3

– Melyek a legemlékezetesebb versenyeid?

– Nem tudnék kiemelni egyet sem, mert mind rendkívüli volt. Sőt nem csak a versenyek, hanem főleg a felkészülés, a határaim folytonos áttörése, és az, ami igazán erőssé tett: sérülések, fájdalmak ellenére mindig talpra állni és győzedelmeskedni. Az akadályok és kifogások helyett megoldásokat keresni, és soha fel nem adni, mi közben a sérülések hozzátartoznak ehhez a sportághoz, hisz a határok folyamatos feszegetése a cél.

img_2259

Az I. Betyár RAW Fekvenyomó Kupa abszolút női győztese

– Hogyan értékeled az  I. Betyár RAW Fekvenyomó Kupát? Hogy érezted magad?

– Hangulatos verseny volt, külön elismerésre méltó a polgármester támogató hozzáállása. Remélem rendszeresen megrendezésre kerül majd, sőt, bővülhetne guggolással és felhúzással. Hosszú volt az út de maximálisan megérte elmenni, nagyon jól éreztem magam. Ha tehetem, a következőn is részt veszek. Esetleges észrevétel, hogy talán külön kategóriában kellene indítani a versenyzőket és azokat, akiknek ez az első versenyük.

interju-hajdu-aniko-4

– Milyen céljaid vannak a jövőben?

Az idei versenyszezonban erőemelésben szeretném túlszárnyalni az eddigi csúcsaim, szeretnék sikeresen zárni ebben az évben is. Jövőre pedig kipróbálom magam a body fitness világában, de természetesen nem mondok végleg búcsút az erőemelésnek, hisz az életem rendkívül meghatározó részévé vált.

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment