VII. Rongyos Gárda Emléknap Sopron mellett a HVIM szervezésében

szeptember 10, 2014 a Programok

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom idén már hetedik alkalommal rendezi meg, a nyugat-magyarországi felszabadító harcaiban részt vevők emlékére, a Rongyos Gárda Emléknapot. Ennek részleteit ismerhetjük meg a HVIM által kiadott közleményből.

Kedves Barátom! A haza hív. Kényszer nincs. Aki teheti, önként és azonnal jöjjön el Sopronba, ahol ellátásáról gondoskodunk” -1921 augusztusában, Sopronban tartózkodó, frontot járt tisztek az augusztus 23-i haditanácson kimondták, hogy Sopront mindenáron megvédik. Felkelőbehívójukon a fenti pár sort állt! Ezzel a pár sorral toboroz a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az idei Rongyos Gárda-emléknapra.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom hetedik éve rendezi meg a Rongyos Gárda Emléknapot! Idén is szervezett busszal közelítheti meg az eseményt, Budapestről!

A buszhoz Budapest-Ágfalva vonalon bárki csatlakozhat, bekerülési költség: 2000ft/fő, amely tartalmazza a következőket:
– utazás el és vissza (tervezett indulás szeptember: 20., 6 óra, visszaérkezés szeptember 21., 13 óra)
– egy tál étel
– egész napos ingyenes program Palmetta akusztikus koncerttel
– sátorozási lehetőség
92×132mm - Rongyos Gárda Emléknap

Jelentkezni lehet a 06705540293-as telefonszámon vagy a [email protected] drótpostacímen.

A szervezők szeptember 20-án, szombat reggel 10 órára várnak mindenkit – immáron 2006 óta kilencedik alkalommal – Ágfalvára, Baracsi László, a nyugat-magyarországi harcok első hősi halottjának emlékművéhez. Az eddigiekhez hasonlóan koszorúzással adóznak a hősöknek.

A megemlékezés után Sopron felé kezdetét veszi a körülbelül 15 kilométeres erdei emléktúra. A túra egyik pihenőhelyénél a Hazajáró műsorban megismert túravezetőnk, Kertész Fecó tolmácsolásban megismerhetjük az Ágfalvi csaták eseményeit. Egy másik pihenőnél pedig Budaházy György felmenőjéről a nyugat-magyarországi harcok egyik ismert alakjáról Budaházy Miklósról tart előadást!

A túrázók körülbelül 12:30 órakor érkeznek Sopronba (Károly-kilátó), ahol ünnepségre és koszorúzásra kerül sor. Ünnepi beszédet mond Nagy Árpád izsáki református lelkész (Izsákon található az ország első Lajtabánság Emlékműve)

(Betyársereg)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment