Gondolatok egy gyalázatos bírósági döntés kapcsán

szeptember 11, 2017 a Gondolatok

Gyalázatos volt mindaz, amit a két szememmel láttam Tyirityán Zsoltnak, a Betyársereg vezetőjének és az Erő és Elszántság elnökének 2017. augusztus 30-i székesfehérvári tárgyalásán. – László Balázs az Erő és Elszántság alelnökének gondolatai az ítélethirdetés után.

László Balázs, alelnök – Erő és Elszántság

László Balázs, alelnök – Erő és Elszántság

A politika polarizálódik: érződik a napok múlásában, a közbeszéd hangulatában és a politikai törésvonalak elmélyülésében. Nem a szélsőjobboldali politikai réteg és a radikális jobboldaliak generálják – de nem is új jobboldali törekvésünk – hanem a mainstream politika és a nemzetközi baloldal. Azt gondolják, hogy amit belenyomnak a sárba, az megszűnik, és többet nem kell vele foglalkozni. Ezen az elven próbálják eltiporni jogainkat a véleménynyilvánítás és a gyülekezés területén, hogy hangunkat ne hallják, és sorainkat ne lássák. De mindkét fél érzi, hogy ez már nem működik. Hiszen amiről mi beszélünk az a valóság, ami felé Európa tart sebesen. Hiába gondolják, hogy a mi hangunk elfojtásával a probléma is megszűnik létezni, valójában pontosan azt fokozzák mintegy előre növelve a problémakör súlyát. De egyre több szem nyílik fel és egyre több fül ismeri meg a hallás édes szabadságát, így egyre inkább érződik, hogy minket elfojtani már nem lehet, mert a holnap mozgalmát építjük.

Gyalázatos volt mindaz, amit a két szememmel láttam Tyirityán Zsoltnak, a Betyársereg vezetőjének és az Erő és Elszántság elnökének 2017. augusztus 30-i székesfehérvári tárgyalásán. Egy tipikusan a magyar patriotizmus ellen bekalibrált ügyésszel állt szemben Tyirityán Zsolt, aki viszont olyan precízen és erkölcsileg – de ha őszinték akarunk lenni, jogilag is – helytálló védőbeszédet tartott, aminek meghallgatása után nehéz elhinni azt a frázist, hogy a jog képviseletében döntöttek elítéléséről, amiért a 2016-os székesfehérvári kitörés napi megemlékezésen dicsérettel illette a Waffen SS alakulatait.

Hiába mondta el, hogy mik a különbségek az Allgemeine-SS és a Waffen-SS között, hiába magyarázta el, hogy jogilag megszűntették a kollektív bűnösség elvét felettük, hiába volt jogilag stabil a védőbeszéd; a bíró politikai szlogenekre hivatkozott, az úgynevezett „európai értékek” védelmében hozta meg döntését – legalábbis többek között ezzel a szöveggel illette az ítélet magyarázatát. Ötszázezer forintos bírság azért, mert kimondott két szót és egy névelőt: „Dicsőség a Waffen SS-nek”. Ennyibe kerül manapság az, ha véleményt nyilvánítunk egy, a mainstream politikai elit által nem kedvelt katonai alakulatról.

Mindezek mellett kiemelendő – mert különösen gyalázatos – hogy Tyirityán Zsoltot azért ítélte el a bíró, mert állítólag „tagadta a nemzetiszocialista rendszer bűneit”. Én személyesen hallgattam végig az újra lejátszott beszédet az érintett beszédről, de ebben semmi, de semmi sem utalt sem a nemzetiszocializmus ideológiájára, sem pedig bárminemű háborús bűnök tagadására. Mellesleg, ha személyes értékítéletet mondana politika ideológiákról, még akkor sem helytálló erkölcsileg, hogy puszta véleménye miatt ezt az ítéletet kapja (persze ez külön kérdéskör). De itt sem erkölcsiség nem volt jelen, sem pedig jogvédelem.

Miként e peren üzenetet kaptunk arról, hogy korlátozzák a véleménynyilvánításhoz való jogunkat, úgy a múlt szombati budavári felvonulásunk előkészületei közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság részéről pedig arról értesítettek minket, hogy a gyülekezési jogunk is felülírható. Úgy néz ki, manapság az elődökre való megemlékezés jussa az alapvető jogok csorbítása.

Viszont: félrenéz az, aki azt gondolja, hogy az Erő és Elszántság betörését a politikába ilyen egyszerűen félresöpörheti. Mi a magyar nemzet élni akarásának és a magyar patrióták életigenlésének hangja vagyunk; egyre több helyen és egyre több időben!

És bárhogyan is alakul Tyirityán Zsolt tárgyalásának folytatása, az Erő és Elszántság kiáll elnöke mellett!

Egyaránt küzdünk a jog, a közgondolkodás és az utcai politizálás területén, mert az új jobboldal irtózik a politikai korrektségtől, így számunkra a gerincesség, a becsület és a kiállás elsőrendű értékek!

László Balázs, alelnök – Erő és Elszántság

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Komment